Hvordan forme barn?

Forrige lørdag var rundt 20 personer samlet i Bamako. Det var et stort spekter fra unge til godt voksne, både kvinner og menn. De har en ting felles: de ønsker å jobbe for at barn og unge i våre kirker og i kirkenes nærområder skal bli kjent med Jesus.


Gruppebilde av deltakere og kursholdere

Karina Lassen er ansvarlig for Normisjons barne-og ungdomsarbeid i Mali. Sammen med to av søndagsskolelærere i Bamako arrangerte hun en undervisningsdag for søndagsskoleledere i de fire menighetene vår samarbeidskirke har i Bamako.

Tirsdag morgen fikk vi beskjed om at det var et bekreftet ebola-tilfelle på et av sykehusene i Bamako. Vi var litt usikre på hvordan det kom til å påvirke dagen, men bortsett fra en nyinnkjøpt kjele med klorvann ved inngangen til kirken, var det få tegn på uro. Men ingen kom inn på kirketunet uten å vaske hendene først og ingen håndhilser.

Dagen begynte litt tregt. En time etter avtalt oppmøte hadde fire personer funnet veien til kirken. Da er det godt å ha erfaring nok til ikke å ta det personlig, gjøre pusteøvelser, forøke å nyte småpraten og bare vente til alle har funnet det for godt å innfinne seg. Det tok seg opp etterhvert. Og tilbakemeldingene etter undervisningen var en skikkelig oppmuntring. 

Undervisningen ble gitt av to maliske pastorer, en misjonær fra Kamerun og en norsk misjonær. Selv med litt ulik innfallsvinkel og ulik kulturbakgrunn, var hovedsaken den samme.

Her er det min tur til å undervise.

Det ble lagt vekt på barna som byggesteiner for en solid kirke. For at de skal bli solide kristne, må vi som ledere og foreldre være gode rollemodeller. Det er vi som introduserer barna for Gud. De ser på vårt liv og vårt eksempel om det betyr noe for oss. Vi som voksne kan ikke skape tro, men bønn og bibelkunnskap, bibelkjennskap og kjærlighet til bibelen er viktig for å formidle videre på en god måte.

En av damene sa etterpå: «Det har vært en øyenåpner for meg å være her. Ikke bare for det arbeidet jeg gjør på søndagsskolen. Men nå tenker jeg helt annerledes om hvordan jeg skal undervise barna mine hjemme.»

Lederen for en av menighetene vitnet: «Vi har hatt barnearbeid hos oss. I begynnelsen hadde vi over 30 barn, men de ble borte litt etter litt og vi ser ikke noe frukt av det. Nå ser jeg at det var fordi vi ikke hadde et mål med det vi gjorde. Vi hadde ikke klart for oss hvorfor vi skulle drive søndagsskole.»

Flere mente at denne undervisningen godt kunne gjentas. Og den må ut til flere! En av lederne sa: «Dette er at kurs som vi må ha for foreldrene også. De har gitt hele ansvaret over til søndagsskolen, men de må kurses i hvordan de kan gi sin tro videre i familien.»

I løpet av våren vil vi ha et oppfølgingsseminar for å se hvordan det har gått med den enkelte. Det skal bli spennende å se om undervisningen har klart å sette tanker i sving for å få til forandring. Eller om det bare har vært et inspirerende møte uten konsekvenser. 


Kommentarer

Unknown sa…
Hei! Så spennende!
Vi har søndagsskolearbeid her i Elfenbenskysten og, og det kommer mange (!) barn..hvilken mulighet!!
Derfor planlegger jeg søndagsskoleseminar på nyåret. Vi skal også ha opplæring av flanellograf-bruk på programmet :)
Masse lykke til! Guds signing!
Linda Gjerde, Abidjan

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Agenda 1 river murer ned

Gamle åpne sår