Malinkenettverk. ADVARSEL: mye informasjon og fakta!
Malinke er et språk som snakkes i store deler av Vest-Afrika. For noen år siden tok lederen for den protestantiske fellesbevegelsen her i Mali initiativ til en årlig samling med alle kirker og misjoner som arbeidet inn mot malinkegrupper. Meningen var å samordne arbeidet, inspirere, dele utfordringer og be for hverandre. I februar møttes rundt 30 misjons- og kirkeledere for å diskutere arbeidet og visjoner. Hvordan går nå arbeidet blant malinkeene?
Nettverk til oppmuntring og inspirasjon
Representanter fra 3 vestlige misjoner, 3 afrikanske misjoner og 5 kirkesamfunn var samlet i en uke. Det var tid for undervisning, deling av erfaringer og inspirasjon.
De som arbeider som pastorer, evangelister eller frivillige i området fikk mulighet til å snakke sammen om de ulike utfordringene. I hele området består de større kirkene av innflyttere, funksjonærer eller andre som har kommet til området for å arbeide. Flere var frustrert over malinkeene, som raskt er villig til å bli døpt, men som ikke er så interessert i å følge opp den beslutningen de har tatt. Men det kan være en trøst i at en ikke er alene om å føle på frustrasjon, og man kan få hjelp av å høre på andre som kanskje arbeider på en litt annen måte.
![]() |
En evangelist fra den evangelisk lutherske kirken og en misjonær fra baptistkirken brukte en av pausene til å diskutere arbeidet og utfordringene de står i. |
![]() |
Mye tid ble brukt til å dele bønneemner og til å be for og med hverandre. |
![]() |
Jeg delte rom i en uke med Bergfrid Almelid og Tikka fra NLM. |
![]() |
En malinkepastor og en misjonær fra Kamerun flankert av to kassonkedamer. |
Etter en uke var jeg dønn sliten, men kjente også at det er viktig og riktig å møtes for å holde fokus på hvorfor vi er her og de vi ønsker å nå.
Malinke og dens undergrupper
Malinke er delt opp i ulike språkgrupper. Østlig malinke (eastern manding) snakkes i Guinea og sør i Mali. Gruppen består av omkring 424 000 personer. De er muslimer. Bare 0,02 % er kristne, og da har man telt både katolikker og protestanter. NLM arbeider inn mot denne folkegruppen i Mali.
Kita-malinke snakkes i området rundt byen Kita. Man regner med at rundt 472 000 personer snakker denne versjonen av malinke. 3% er kristne, de fleste av dem katolikker. Kita er et berømt pilsgrimsted for katolikker i Mali. Normisjon har siden 2001 drevet arbeid inn mot denne folkegruppen. I 2012 begynte vi å oversette det Nye Testamentet til denne dialekten.
Den vestlige utgaven av malinke (western mande) snakkes av 471 000 personer vest i Mali og 544 000 personer øst i Senegal. Flere amerikanske misjoner har arbeidet i Mali og Normisjon holder på å starte opp arbeid blant denne folkegruppen i Senegal.
Vestlig malinke ligger språklig veldig, veldig nær kassonke. Kassonkene er en av hovedmålgruppene til Normisjon siden vi kom til Mali i 1981. Man regner med at det i Mali er ca 695 000 kassonkeer. Katolikkene har arbeidet i kassonke-området siden 1911 og man regner med at ca 2,5 % er kristne (0,6 % protestanter). I 2008 var det Nye Testamentet oversatt til kassonke. Nå holder vi på å oversette det Gamle Testamentet. Håpet er at vi skal ha hele Bibelen på kassonke før 2020.
* Alle tall som er presentert her og de ulike kartene kommer fra prosjekt Joshua. (Link til nettsiden Joshuaprosject)
Kommentarer