Haner på kontoret


Jeg slutter aldri å undre meg over arbeidsdager i Mali. Selv de som ser ut som om de kan begynne som en helt vanlig dag, kan plutselig bringe med seg overraskelser.


Torsdag så lenge ut til å bli en helt vanlig dag, men plutselig står det en gammel mann med to haner på kontoret mitt. Han kom ikke alene. Med seg hadde han Dory Konaré, som tidlligere arbeidet for Normisjon, men som nå har sitt eget trykkeri ved siden av å være ordfører i sin hjemmelandsby. De var kommet for å takke.

Regntiden i år har jevnt over vært god her i Mali, men regnet har kommet litt ujevnt. Noen ganger med litt for lange opphold mellom regnbygene og noen ganger med voldsomme regnskyll. I august kom det et voldsomt regnvær her i Bamako. Vannet strømmet nedover fjellsidene rundt byen. Elven som render gjennom byen gikk over sine bredder. Kloakkgrøfter som skulle transportere bort vann var fylt av søppel og fikk ikke unna nok vann. Flere hus bygget av leire seg sammen i fuktigheten. Strømkabler ramlet ned og ble liggende i vannet. Over 30 mennesker ble drept og mange tusen ble hjemløse. Malisk røde kors var inne med hjelp og den nye presidenten og regjeringen måtte vise at de hadde handlekraft.

En av bydelene som ble rammet er Sikoro Surakabougou. Det er en fattig bydel i utkanten av Bamako. De fleste som bor der er dagsarbeidere, eller de jobber som nattevakter og sjåfører på bussene som skramler rundt i byen. Skolen tålte ikke vannmassene og raste sammen. 460 elever stod uten undervisningslokaler bare en måned før skolen skulle begynne. Hvis det er noe jeg har fått mer og mer tro på her i Mali, så er det at utdanning er noe av nøkkelen til utvikling. Uten utdanning har barna liten sjanse til å komme seg opp og fram.

Normisjon fikk spørsmål om vi kunne hjelpe. Den opprinnelige søknaden var på 190 000 kr. Det hadde vi ikke, men vi har gitt 12 000 kroner. For disse pengene fikk de satt opp to skyggetak mot sola og nå har elevene et sted å ha undervisning mens de venter på at det blir satt opp murer av leire rundt klasserommet.

Og så hadde altså bydelen sendt to representanter for å takke for gaven og for å legge fram et skriv på at alle pengene var vel mottatt og godt brukt.

(Dagen etter var det fellesmåltid for alle arbeiderne på Normisjonens kontor. På menyen stod pasta og hane.)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan kjenne igjen en terrorist?

Det Erna ikke fikk se

Hva nå Mali?