Togtur i Mali

Maliere er stort sett rolige og sindige folk, men en ting har de ikke: køkultur! For et par uker siden skulle jeg ta toget fra Mahina til Bamako. Toget var selvfølgelig et par timer forsinket. Så der satt vi der da, og ventet. Men plutselig tok ventingen slutt. 

Endelig kom toget og da ble alle de rolige, litt passive ventende forandret til en hysterisk stim.
På 10 minutter skubbet alle som skulle av toget seg av, mens alle som skulle på pusjet like hardt for å komme inn. Unger, høner og bagasje ble lempet inn gjennom vinduene. Da jeg endelig befant meg inne på toget, men i feil ende av vogna, stod vi som sild i tønne. Jeg tviholdt på bagasjen min og prøvde å gjøre meg så brei som mulig. Mens alle bak meg ropte "Slipp meg forbi", "Slipp meg fram". Hallo! Ser dere ikke at det er umulig å komme forbi. Det står jo stinn av folk der! Men gamle koner med alt sitt pikk pakk klarte å presse seg forbi allikevel.

Temperaturen steg, svetten rant og stakkars den som hadde satt seg på feil plass. Urutinert som jeg er med reiser, så hadde jeg kjøpt bananer før jeg begynte å kjempe meg inn. De ble lempet ut av vinduet før neste stasjon.

Og så plutselig var alt over. De fleste hadde funnet plassene sine, satt på plass bagsjen og instalert seg på setet. De som ikke hadde plassbillett rigget seg til i midtgangen på bagger og bøtter. Folk smilte og lo igjen, skravlet litt med familiene som stod igjen på stasjonen. De med mer erfaring enn meg lente seg ut av vinduet og kjøpte først nå bananer av bananselgedama. Det tok ennå en halv time før toget gikk.

For en sløsing med energi!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En liten dame setter store spor

I Mali er det 800 000 slaver

ENDELIG tilbake i Mali !