Urolige muslimer i Mali

Det er interessant hvordan ting oppleves forskjellig innenfra og utenfra. Her en morgen da jeg satt og hørte på fransk radio, så snakket de plutselig om Mali og de store opptøyene som var der. Så begynte jeg å få bønnemailer fra pastorer i Mali. "Mali går gjennom en vanskelig periode. Vær med å be, ellers kan det ende i eksplosjon!" Da bestemte jeg meg for å finne ut hva det egentlig gjaldt.
 
Hele saken handlet om den nye familieloven i Mali. Den 3. august vedtok Parlamentet, med overveldene flertall, en ny familielov. Noen av forandringene var at barn født utenfor ekteskap skal ha like rettigheter i forhold til arv som "ekte" barn, kvinnen skal ikke lenger adlyde mannen de skal begge respektere hverandre, aldersgrensa for å gifte seg ble hevet til 18 år (fra 16) og religiøse vielser tells ikke som offisielle (men det er egentlig ikke en forandring. Det er en vidererføring av slik som det er nå. Selv om paret gifter seg i kirken eller i moskeen, må de alikevel til rådhuset og skrive under for at det skal gjelde som en godkjent vielse.)

Presidenten, Amadou Toumani Touré, uttrykte at han var veldig glad for endringene i loven, men da han skulle godkjenne den brakte det løs. Radikale muslimer holdt flere store demonstrasjoner både her i Bamako og i andre byer. De kalte loven djevelens verk og et utslag av syndig påvirkning fra Vesten. Den var i strid med både muslimsk og afrikansk tradisjon. Hvis den ble godkjent kom de til å nekte å forholde seg til valgte representanter, nekte å godkjenne ekteskap inngått på rådhuset, nekte å forrette bønner i dåper og begravelser for politikere som hadde gått inn for loven...

Presidenten hadde frist til midnatt sist onsdag på å bestemmes seg. Muslimene uttrykte seg mer og mer hissig og lovens forkjempere forholdt seg merkelig tause. I Mali er 90% av befolkningen muslimer. Selv om ikke alle er mot loven, veier det tungt at sterke religiøse ledere hevder den er i strid med islam. Det endte med at presidenten sendte lovforslaget tilbake til Parlamentet og ba dem se på noen av de mest provoserende paragrafene en gang til. På nettet hyller flere leserinnlegg ham som islams frelser mot de ugudelige folkevalgte.
Foreløpig er stilligen 1-0 til de radikale muslimene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan kjenne igjen en terrorist?

Det Erna ikke fikk se

Hva nå Mali?