Mali - et krigsherjet land?





Her skulle det stått mye om situasjonen i Mali: Om en kidnapping i området der vi arbeider i november, som førte til at misjonærene våre måtte evakuere litt lenger sør i landet. Om islamistenes plutselige frammarsj. Om Frankrikes inngripen og raske opprydding nordover i landet. Om misjonærenes lange kjøretur til Malis naboland, Senegal. Men det har vært vanskelige ting å skrive om og forholde seg til. Derfor denne lange pausen.

Siden 16. januar har Normisjons misjonærer vært i Senegal. Vi hadde jo planlagt og tenkt litt for å starte opp arbeid her, når det brøt ut et eller annet i Mali. Og plutselig så blir det en realitet. Heldigvis hadde to av mine kolleger, Hilde og Alf Halvorsen, begynt å lete etter hus allerede i romjula. Så da vi plutselig stod der, var det i hvert fall et hus ledig. Nå er vi foreløpig tilbake i Mali igjen.

Her er hele Normisjons misjonærstab i Mali (- 1 mann) med stoffet som ble laget til kvinnedagen 8. mars.  Tøyet er dekorert med det maliske og det franske flagget og "Vi takker Frankrike for rask inngripen". 

I et Mali hvor det er få tegn på krig og unntakstilstand, selv om det er noen.  De kristne forbereder påsken. På grunn av forbud mot sammenstimlinger av folk, skal feiringen foregå inni kirkene og ikke ut på landsbyplassen som tidligere år. I avisene står det om kamper, bomber og matmangel i byer som har merkelig kjente navn. I dag offentliggjorde de maliske styrkene tallet på falne siden januar: 63 maliske soldater, 5 franske, 26 fra Tsjad og 600 islamister.

Ban Ki-moon la også fram en rapport om Mali i FN i dag. Han skisserte to løsninger:
1) Fortsette å støtte en politisk prosess. Problemet der er at det nok kan bli vanskelig å ha valg innen utgangen av juli, blant annet fordi kuppmakerne fra i fjor har ganske godt tak på de fleste tråder i kulissene.
2) Sende fredsbevarende styrker. Det er snakk om en styrke på over 10 000 mann, i all hovedsak afrikanske. Men det ble presisert at det også trengs en parallell styrke som kan være noe mer enn bare en fredsbevarende styrke. Men Ban Ki-moon advarte mot at dette kan bli det vanskeligste oppdraget noen fredsbevarende styrke har stått foran.

Det kan se ut som om det kan gå litt tid før Mali igjen blir kjent som et fredelig og rolig land å reise til.




Artikkel fra CNN

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Agenda 1 river murer ned

Gamle åpne sår