Mer enn 60 migranter druknet

Illustrasjonsbilde

I begynnelsen av desember besøkte jeg teamet som jobber i Normisjons nystartede bistandsprosjekt. Teamet består av tre lokale og Normisjons nyeste misjonær, Geir Arctander Lindahl. De jobber for å endre ungdommers holdninger, slik at de kan se for seg muligheter hjemme, i stedet for å lengte ut til det de tror blir et enkelt liv i Europa. Mens vi var samlet fikk vi enda en påminnelse om hvor viktig dette prosjektet er. 

I tre dager skulle vi ha samlinger med hovedkomiteen for prosjektet, og undervisning med prosjekt-teamet. Det ble mange gode diskusjoner, selv om det av og til kunne gå en kule varmt. Ordet "prosjekt" er et magisk ord som åpner opp for bilder av bugnende pengesekker som bare venter på å bli kastet etter folk. Når vi er tilbakeholdene og hevder at det viktigste er de lokale ressursene :Hva kan ungdommene bidra med? Hva jobber de med allerede? Hva vil de videreutvikle?, så er det duket for et kjempe forventningskrasj. Men det er når vi files mot hverandre at vi kan bli skarpe nok til å utføre et godt arbeid (det står visst så i bibelen....).

Her er prosjektteamet i godt humør og fullt av arbeidslyst.
(Moussa Sisoko, Alakafissa Kanouté og Makan Diakité)


Ikke noe samling uten te!  
Heldigvis var det viktigste på plass. Te, både under og utenom tepausene, er en viktig del av alle møter og samlinger i Mali. I en av tepausene kom Alakafissa med en dårlig nyhet. Han hadde nettopp hørt på radioen at det hadde skjedd igjen. Over 60 emigranter hadde druknet utenfor kysten av Mauritania på vei fra Gambia til Kanariøyene.

Illustrasjonsbilde
Båten hadde reist fra Gambia en uke tidligere med noe over 150 passasjerer. Den 4. desember gikk de tom for drivstoff. Mat og vann hadde de allerede gått tom for tidligere i uka. De forsøkte å nå kysten av Mauritania, men gikk på et skjær. Sterke dønninger gjorde at de ikke klarte å komme i land med båten. De måtte svømme i land. 83 av dem klarte turen, men resten klarte de ikke. 62 lik ble skylt i land, mange av dem kvinner. De ble begravet der på stranden sammen natt, uten å vente på noen identifisering. Familiene deres vil aldri få svar, bare rykter. De fleste ombord var mellom 20 og 30 år, men noen var også mindreårige.

Historien gjør inntrykk, selv om vi har hørt noe lignende alt for mange ganger før. En av de som var med på møtet har selv forsøkt å reise til Europa via Libya. "Når du ser båten, så mister du helt motet. Du har ikke lyst til å dra allikevel." fortalte han. "Men da er det for sent å snu. En av de som var i gruppa mi, han var fra Burkina Faso. Da han så båten turde han ikke gå ombord. Han sa at han ville trekke seg. Da bare kuttet de over halsen hans. Han døde der, og vi måtte begrave ham på stranda før vi gikk ombord. For det er jo ulovlig, så de vil ikke at noen skal kunne si noe om det...." Heldigvis veltet deres båt ikke så langt fra land, og alle kom seg inn til stranden igjen.

En av dagene øvde vi på gruppesamtaler. De ulike medlemmene i teamet la fram en historie med et dilemma. Vi brukte disse historiene som utgangspunkt i samtalen.  Det var interessante problemstillinger. Hvordan overbevise noen om å ikke dra, når innhøstingen slår feil? Finnes det andre muligheter?  Hvordan overbevise jentene at et godt liv ikke nødvendigvis er å være gift med en mann som aldri er tilstede fordi han er i Europa uten papirer? Jeg syns de ledet samtalen på en god måte. Det er utfordrende å skape håp og tro på en framtid lokalt, slik at ungdommene begynner å jobbe for en endring.  

Makan leder samtalen


Ivrige deltakere i gruppedebatt


Teamet på vei ut for å ha samtaler i landsbyene. 

Kommentarer

Unknown sa…
Hei, jeg vil dele mitt fantastiske vitnesbyrd. Etter å ha vært i forhold til ektemannen i mange år, slo han opp med meg, jeg gjorde alt for å bringe ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har for ham ba jeg ham med alt, jeg ga løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt for vennen min, og hun foreslo at jeg heller skulle kontakte en stavebeslag som kunne hjelpe meg med å kaste en spell for å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodde på stave, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg sendte en e-post med stavekasteren, og han fortalte at det ikke var noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at eksen min vil returnere til meg før tre dager, han kastet trylleformularen og overraskende den andre dagen, det var rundt 16.00. Eksen min ringte meg, jeg var så overrasket, jeg svarte på samtalen, og alt han sa var at han var så lei seg for alt som skjedde at han ville at jeg skulle vende tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham at det var slik vi begynte å bo sammen lykkelig igjen. Siden den gang har jeg gitt et løfte om at alle jeg kjenner som har et forholdsproblem, jeg vil være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftige stavekasteren som hjalp meg med mitt eget problem. e-post: babaidadawiseman01@gmail.com
 kan du sende ham e-post hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

Elsker staver
Tjen gode penger eller vinn et lotteri.
Oppnå suksess i virksomheten.
Åndelige problemer.
Vinn rettssak.
Se etter din livspartner.
Få en godt betalt jobb.
Få kontroll over ekteskapet ditt.
Motta tjeneste og få tiltrekning fra folk.
Få tilbake tapte penger.
Helbrede deg av alle sykdommer. både helbredelig og uhelbredelig.
Løs graviditetsproblemer og velsigne deg med babyer osv ...

Kontakt denne flotte mannen hvis du har noen problemer med en varig løsning
gjennom babaidadawiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348136951551
Viber: +2348136951551

Takk meg senere

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Når utviklingsministeren ber seg selv på middag!

Det er et så dypt hat her