I Mali er det 800 000 slaver


I Mali er det 800 000 slaver. Det er ikke så lett å legge merke til det for en utenforstående. Det er ikke snakk hushjelper som blir behandlet som slaver, eller barnearbeidere. Det er helt vanlige mennesker, som ser ut som alle andre. De går på skolen, kan jobbe seg opp til å bli rike kjøpmenn. Men de er født inn i slavefamilier. Og man kan aldri komme seg ut av en situasjon som man er født inn i. De er født slaver, og kan aldri bli noe annet enn slaver. Det er posisjoner de aldri kan få i samfunnet. De kan ikke gifte seg med ikke-slaver.

Det er ikke like sterkt over alt i Mali. I noen etniske grupper er det ting som ligger langt bak i felleshukommelsen. De snakker ikke om slaver, omtaler ingen som slaver. Men alle vet hvem som er hvem. Slaveri er egentlig forbudt i Mali. I Grunnloven § 2 står det: Alle maliere er født og forblir frie og med like rettigheter og plikter og all diskriminering på grunnlag av opphav, farge, språk, rase, kjønn, handicap, religon og politisk oppfatning er forbudt. I nasjonalforsamlingen har de i tre år jobbet med et forslag om å kriminalisere slaveri. Foreløpig uten å komme i mål.

Det er særlig nord i Mali og vest, i Kayes-regionen, og  at tradisjonen med slaveri står sterkt.
I januar i år brøt det ut et lite opprør i flere landsbyer i Kayes regionen. De som hører til slekter som tradisjonelt regnes som slaver nektet å utføre pliktarbeidet de blir pålagt. De protesterte mot at det er de som må organiserer og tilberede offentlige fester og religiøse høytider. De nektet å være de eneste som bidro når det skulle være dugnad i landsbyen. Da ble de jult opp. Konene deres ble også banket opp, og hjemmene deres ødelagt. Mange av dem valgte å flykte til Bamako. Aktivister, som jobber mot det tradisjonelle slavesystemet, reiste til landsbyen og leste opp menneskerettighetene. De kom ikke lenger enn til : Alle folk er født like, da ble folk rasende og begynte å angripe både slavene og aktivister rundt seg. For de adelige er dette et angrep på tradisjonen og "vår måte å leve på". De hevder at det ikke er noen som ser ned på slavene, men "vi har alle ulike roller å spille i samfunnet". For mange slaver oppleves rollene de er tildelt som en tvangstrøye.

Denne uken leste jeg igjen er artikkel i avisen om en mann som fikk problemer fordi han nektet å stille seg ydmykt nederst på rangstigen. I denne landsbyen er de med familienavnet "Kanoute" slaver, mens "Bathily" er adelige. En gang var imamen bortreist og ikke der for å lede fredagsbønnen. Imamen sin medhjelper, en Kanouté, ledet bønnen istedenfor. Etterpå ble han kalt inn på teppet til landsbysjefen. Som slave hadde han ingen rett til å be foran de adelige og lede bønnen deres. Kanouté nektet å be om unnskyldning, og han ble støttet av resten av familien.  Men det er Bathily, de adelige, som eier jorden, selv om alle har bodd der i generasjoner. Nå nektet de adelige Kanouté-familien å dyrke jorden sin. De fikk ikke dyrket i fjor, og sultet. I år nektet de å bøye seg. En av dem, Bakary Kanouté, ble i oktober overfalt og bortført av flere ungdommer da han trosset landsbyen og gikk ut for å dyrke på det som i alle år har vært åkrene til familien hans.

Paulus sier i Bibelen: "Nå er vi ikke lenger slave eller fri". Jeg tror ikke vi klarer å skjønne hvor radikalt det er. Jeg ser det i kirkene våre også. Skillet mellom hvem som er adelige, som ser på seg selv som naturlige ledere som alle må respektere, og de andre. Jesus kom for å rive ned muren som skiller. Det er litt av en jobb!


Kommentarer

Kjell sa…
Takk for flott artikkel. Jeg visste ikke at dette ga seg så konkret uttrykk i samfunnslivet.
Wow, dette er interessant kulturlæring!
Det ligger så mye tankegods bak det man ser på overflaten.
Og det tankegodset preger så mye av identiteten og selvbildet!
Da er det en viktig bønn for Mali at Gud får tale ny identitet og rive ned skillene.
Takk for at du deler!
A GREAT SPELL CASTER (DR. EMU) THAT HELP ME BRING BACK MY EX GIRLFRIEND.
Am so happy to testify about a great spell caster that helped me when all hope was lost for me to unite with my ex-girlfriend that I love so much. I had a girlfriend that love me so much but something terrible happen to our relationship one afternoon when her friend that was always trying to get to me was trying to force me to make love to her just because she was been jealous of her friend that i was dating and on the scene my girlfriend just walk in and she thought we had something special doing together, i tried to explain things to her that her friend always do this whenever she is not with me and i always refuse her but i never told her because i did not want the both of them to be enemies to each other but she never believed me. She broke up with me and I tried times without numbers to make her believe me but she never believed me until one day i heard about the DR. EMU and I emailed him and he replied to me so kindly and helped me get back my lovely relationship that was already gone for two months.
Email him at: Emutemple@gmail.com
Website: http://emutemple.website2.me/
Call or Whats-app him: +2347012841542
Anonymous sa…
Hei alle Dette er en stor anbefaling som jeg må dele. Hvordan Dr.Ogala reddet meg og min bror fra herpes sykdommer han løser alvorlig problem og kurere noen form for sykdommer. Dr. Ogala kurert meg av herpesen min på mindre enn en uke etter å ha prøvd i årevis, han er flott og vet virkelig hva han gjør. Jeg anbefalte det til alle. Denne spell thrower er veldig, veldig bra. Profesjonell, presis, oppriktig og svært erfaren. Takk for arbeidet ditt! Jeg takker min venn for å informere meg om deg. Jeg må snakke med deg om problemene mine. Jeg forventet ikke umiddelbare resultater, og jeg var klar til å vente noen måneder. Til min overraskelse og forbauselse begynte jeg å se resultater etter noen dager med brystvorte. Min bror ble diagnostisert med herpesvirus, Han sorterte ut alle mulige måter å få kur, men alt var innsatsen viste seg avbrutt, men etter at vi servert Dr.Ogala, som forbereder urtemedisin for å kurere alle slags sykdommer (Herpes), sendte han urtemedisin til herpesvirus via kurertjenesten, og ga ham trinnvise instruksjoner om hvordan du bruker den, da broren min brukte det som indikert at han var helt kurert for viruset innen 3 uker etter bruk, er vi veldig gode. Dr Ogala er sterkt anbefalt. Det er ekte vare. Prøv det, og du vil ikke bli skuffet!
TRENGER DU HJELP? Kontakt +2347049668119 Eller Mail: Drogala02@gmail.com

: Fullstendig behandling av alle typer sykdommer !!

(1) DIABETES, 2) HIV&AIDS,
(3) URINVEISINFEKSJON,
(4) HEPATITT B, 5) IMPOTENS,
(6) BAREHET/UFRUKTBARHET
(7) DIARÉ, 8) ASTMA, 9) HVIS DU VIL HA ET BARN
(10 HVIS DU IKKE VARER LENGE I SENGEN ..
My ex-husband and I had always managed to stay friendly after our divorce in February 2017. But I always wanted to get back together with him, All it took was a visit to this spell casters website last December, because my dream was to start a new year with my husband, and live happily with him.. This spell caster requested a specific love spell for me and my husband, and I accepted it. And this powerful spell caster began to work his magic. And 48 hours after this spell caster worked for me, my husband called me back for us to be together again, and he was remorseful for all his wrong deeds. My spell is working because guess what: My “husband” is back and we are making preparations on how to go to court and withdraw our divorce papers ASAP. This is nothing short of a miracle. Thank you Dr Emu for your powerful spells. Words are not enough. here is his Email: emutemple@gmail.com or call/text him on his WhatsApp +2347012841542

He is also able to cast spell like 1: Lottery 2: Conceive 3: Breakup 4: Divorce 5: Cure for all kinds of diseases and viruses.

Populære innlegg fra denne bloggen

En liten dame setter store spor

ENDELIG tilbake i Mali !