Kulturarv


Jeg hørte et interessant program på radioen i går. De snakket om hvordan islamistenes styre i nord-Mali var en trussel mot en av de mest sårbare kulturskattene i Mali, nemlig manuskriptene i Timbuktu.

Fra 1200 - 1800 tallet var Timbuktu et kultursenter. Med base i to store moskeer var det på det meste opptil 25 000 studenter i byen. De var både lokale og utlendinger fra så langt borte fra som Ghana og Kairo. De skrev om astrologi, historie, naturmedisin, rettslære. I dag regner forskere med at det finnes mange hundre tusen manuskripter, men mange av dem finnes i private hjem og stuet vekk i stabbur og gjemt i kister. De er skrevet med arabiske tegn, men på en arabisk som er blandet med lokale språk, noe som gjør dem vanskelige å forstå og bare 1 - 2% er oversatt. Heldigvis har mange av dem blitt digitalisert, men det finnes fremdeles mange skatter som står i fare for å bli ødelagt.

Utdrag fra et manuskript 

Mange hevder at Afrika ikke har noen historie, i hvert fall ikke noen skriftlig historie. Her er tekster med råd til herskere, som er rikere enn det som fantes i Europa i den mørke middelalderen. Lederen må ha respekt for andre, ta vare på handikappede og foreldreløse. Mange av tekstene har overraskende moderne meninger om kvinnens stilling i samfunnet, selv om det er skrevet inn i en streng muslimsk kontekst.

Det er tankevekkende når kvinnen i dag, i nord, ikke får gå ut uten å være tildekket, ikke får gå på skole eller ha lønnet arbeid. I Timbuktu er det opprettet egne kvinnefengsler for kvinner som ikke er anstendig nok kledd eller som er ute for lenge på kvelden. En menneskerettighetsgruppe har nettopp vært på en undersøkelsestur i nord og de sier at det religiøse politiet har laget lister over alle kvinner som har fått barn eller blitt gravide uten å være gift. Nå er kvinnen i område redde for hva de skal bruke disse listene til. (Og hva med de mennene de tross alt har blitt gravide med!) Men ikke alle kvinner lar seg kneble. Forrige helg demonstrerte rundt 200 kvinner i Timbuktu mot overgrep og vilkårlige arrestasjoner.

Men det var kanskje bedre i middelalderen.....Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan kjenne igjen en terrorist?

Det Erna ikke fikk se

Hva nå Mali?