Jesus snakker malinké

Prosessen begynte for tre år siden. Da ble Normisjon kontaktet av Jesusfilm-prosjektet, en gruppe som jobber for å få Jesusfilmen tilgjengelig på alle språk. Var vi interessert i å få Jesusfilmen på malinké? Det var vi selvfølgelig, men veien ble kronglete og lang. 

En ung mann følger nøye med på alt som sies på filmen. Foto: Hilde Halvorsen

Det eneste kriteriet for å starte opp var at vi hadde Lukasevangeliet ferdig oversatt til malinké. Det viste seg å ikke være så lett som det hørtes ut som. Teamet som jobber med å oversette Det Nye Testamentet til malinké hadde ikke fått tildelt en konsulent som kunne gjennomgå teksten med dem. Uten gjennomgang ingen Jesusfilm.

Det skulle gå et år før vi fikk en konsulent på plass. Da var det for sent å bli med i gruppen som jobbet med Jesusfilm i Mali, men vi fikk kastet oss på en liknende gruppe i Senegal. Og så var vi i gang. Etter flere turer til Senegal og flere runder med utprøving av teksten var vi ferdige. I vår hadde vi innspilling av stemmene til Jesusfilmen, og nå i november skulle filmen for første gang vises offentlig i malinkéområdet.

Da jeg kom til landsbyen der de skulle vise Jesusfilmen på malinké for første gang, var det allerede fullt liv. Alf og Hilde Halvorsen hadde ikke fått gjort stort annet i ukene før enn å vaske og feie og passe på at alle andre vasket og feide for å ta imot gjester. Det var gjester fra Bamako, nærliggende og ikke fullt så nærliggende kirker, partnermisjoner og ledelsen i Normisjons samarbeidskirke, EELM. Den første kvelden holdt sangen og dansen på til nærmere fem på morgenkvisten. 

Selve seremonien startet neste morgen. Det var satt opp store telt på tunet til misjonen, lydanlegg var leid inn og tre kor var på plass. Ordfører fra tre kommuner og andre øvrighetspersoner fikk også plass. Seremonien ble avsluttet med en privat visning for spesielt utvalgte som fikk se filmen hvor Jesus snakker malinké. 

Mye skal forberedes når det er fest på gang. Blant annet må det skaffes tilveie kjøtt nok til alle gjestene. Foto: Hilde Halvorsen
Alle viktige personer fikk plass under et telt som var spent opp for anledningen.
 
Det høytidelige øyeblikket da Jesusfilmen blir overlevert fra lederen for oversetterteamet til kirkepresidenten. Foto: Hilde Halvorsen
Tre kor var med og løftet feiringen med sang. Også dette lille koret fra en av malinkemenighetene.
 
Også var det klart for en eksklusiv visning for spesielt inviterte. Foto: Hilde Halvorsen

Og som på alle filmfremvisninger. Noen sitter på bakerste benk og bare tuller... Etter seremonien fulgte en uke med evangelisering. Hver kveld ble Jesusfilmen vist i minst tre landsbyer. Etter en uke hadde 12 landsbyer fått sett filmen, hørt vitnesbyrd og mange fikk et nytt eller et første møte med Jesus.


Publikum benker seg og gjør seg klar til å se en lang. film. Foto: Hilde Halvorsen
Foto: Hilde Halvorsen

Fakta om Jesusfilmen:
Filmen ble spilt inn i 1979. Den er basert på Lukas evangeliet og holder seg ganske tett opp til teksten. Siden den gang er den dubbet på over 1 400 språk og filmen blir brukt i evangelisering verden over.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan kjenne igjen en terrorist?

Det Erna ikke fikk se

Hva nå Mali?