En ny kirke vokser frem

I Mali er 90 % av befolkningen muslimer. Selv om myndighetene som oftest praktiserer trosfrihet, så kan for eksempel sånne ting som tomtekjøp være vanskelig for kirker og kristne. De får ofte tildelt tomter som har vært søppelfyllinger, hvor det bor onde ånder, eller som en av EELMs (samarbeidskirken vår i Mali) menigheten i Bamako, hvor det meste av tomta er et stort hull. Hvordan bygger du kirke da? 

En av de trofaste i menigheten er murer. Han hadde ikke noe tro på at det var mulig å bygge kirke på tomta. 

I 2009 startet en av EELMs menigheter i Bamako en «avlegger» i en ny bydel. De første årene hadde de gudstjeneste på tunet til en evangelist, men i 2012 fikk de kjøpt en tomt. Ganske raskt fikk de satt opp et kirkebygg. Et lite hus plassert helt på kanten av en skrent og med nesten ikke noe tomt foran seg.

Ganske raskt ble kirken for liten. I høst har folk måttet sitte utenfor under gudstjenesten. De hadde planer om å bygge nytt og større, men ble skremt av kostnadene. Siden kirken deres er bygd på det eneste flate området på tomten, måtte det ganske mye masse til før de i det hele tatt startet på bygget. 

Kirkebygget, med høyttalere på veggen slik at også de som sitter ute skal få med seg alt. 


I oktober i fjor satte menigheten seg som mål å be for et nytt kirkebygg og å begynne å bygge. Jeg hørte rykter om dugnader og ungdommer som bar stein og grus, men jeg var spent på hvor de hadde tenkt å bygge og om de ville få det til. Det har de! Med en grunnmur som er mange ganger så høy og solid som er vanlig i Mali. 

Det nye kirkebygget med god plass til menighetsvekst. 

Hver lørdag har ungdommene vært med og båret sand og stein, kvinnene og jentene har kommet med baljer med vann. Til og med ungene har vært med og hjulpet til. Pengene har stort sett kommet fra MFLM, som er en kamerunsk luthersk misjonsorganisasjon. Nå har de har fått en stor kirke som bare venter på å fylles (og på å få tak).


Det har gått med ganske mange flere murstein enn det som er vanlig for et malisk bygg. 

Kvinnekoret i menigheten. Det er ikke plass for dem framme, så de fremfører sin korsang i fra benkeraden. 


Nattverd. Det er lettere at to går rundt enn at alle prøver å komme seg fram og tilbake. 

En av de eldre kvinnene i menigheten takker Gud for nytt kirkebygg med en sang! 





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Agenda 1 river murer ned

Gamle åpne sår