Tidenes beste presidentvalg!?

I Mali har de i sommer gjennomført presidentvalg. Over 250 000 personer fikk ikke stemt i første valgomgang pga trusler fra islamister eller fordi valgkontoret var stengt, ødelagt eller stemmesedlene brent. Stemmer ble kjøpt over en lav sko. Allikevel er de fleste enige om at det er det beste valget som har vært gjennomført i Mali. 


Presidenten Ibrahim Boubacar Keita er klar for fem nye år i sjefsstolen! 


Det har i hele vår vært usikkerhet knyttet opp til presidentvalget som skulle holdes den 29. juli. Kom det til å gå bra. Få var usikre på resultatet. Det er ennå ingen sittende president som har tapt et valg.
Men hvordan kom folk til å reagere? Det var spørsmålet.

Ingen av de 24 presidentkandidatene fikk over 50 % av stemmene i første valgomgang, så det ble en ny valgomgang 12. august. Da vant sittende president, Ibrahim Boubacar Keïta (73 år) med 67,16 % mot opposisjonens Soumaïla Cissé (68 år) 32,84%, men bare 34 % av befolkningen stemte.
Opposisjonen nektet å godta valget. Soumaïla mente at han egentlig hadde fått over 51 % av stemmene. To lørdager på rad hadde de flere tusen demonstranter ute i gatene. I den siste demonstrasjonen var det over 200 000 i følge organisatorene, et par tusen sa politiet.

Den 4. september var det presidentinnsettelse og IBK kunne ta fatt på 5 nye år. Lenge hevdet Soumaïla at han ville kjøre en alternativ innsettelse av seg selv samme dagen, men det ble det heldigvis ikke noe av. Det virker som om "folk flest" ønsker seg fred og ro. De er ikke interessert i opptøyer og uro. I hvert fall ikke for en som ikke representere noe nytt. Soumaïla Cissé har omtrent like gammel som IBK. De har sittet i regjering sammen tidligere. Og han er vel også kjent for å ha blitt rik på en del av de postene han har hatt.

Det er interessant å lytte til diskusjonene i lunsjpausen på jobb om hvor mange penger og hvor mye matvarer de ulike presidentkandidatene delte ut i de ulike distriktene for å få folk til å stemme på seg. 20 000 f cfa til hver familiesjef, 500 sekker med mais i en landsby. Og så måtte folk sverge på Koranen eller Bibelen at de skulle stemme på den rette kandidaten.

I første valgomgang var nesten 900 valglokaler stengt på grunn av trusler eller fordi stemmesedlene var brent opp. Regjeringen nektet også å offentliggjøre resultatet fra hvert stemmekontor, men ga bare et totalt resultat. I andre omgang var bare 300 lokaler stengt, og resultatene ble gitt pr kontor.

Jeg rister på hodet, men mine maliske kolleger er samstemte. Det har aldri vært et så gjennomsiktig og klart valg. Ja, det er mange som har kjøpt opp stemmer, men det har ikke vært mulig å fylle på stemmesedler på urnene slik som de har gjort før. Observatører fra både EU, den Afrikanske Unionen og andre har vært tilstede overalt. Så på tross av noen svakheter, så går det framover!

Og alle visste at IBK, den sittende presidenten kom til å vinne. Som hans kollega i nabolandet Gabon skal ha sagt: Man kan ikke både organisere et valg og tape det!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hvordan kjenne igjen en terrorist?

Det Erna ikke fikk se

Hva nå Mali?