Når månen styrer livet

Ting jeg har tatt for gitt kan plutselig bli veldig kompliserte. Når begynner egentlig en ny måned? Og når er den ferdig? Det er ikke så lett som det høres ut som. 


En muslimsk mann ber i moskeen under ramadan. 

I går var det fridag og festdag her i Mali. Muslimer som har fastet i 30 dager feiret at ramadan endelig var over. En måned med faste fra soloppgang til solnedgang er vel verd en fest. Men når skal den feires? Det er det samme styret tre ganger i året: først når fasten skal begynne, så når fasten skal avsluttes og så til den store sauefesten. Hvem kan bestemme at tiden er inne? Det er ikke greit å holde styr på disse muslimske festene. Diskusjonen gikk heftig i lunsjen her om dagen. Det var klart at det kom til å bli fri en eller annen gang denne uken. Men når?  Kanskje på onsdag, eller på torsdag. Flertallet helte mot onsdag. 

Den islamske kalenderen følger månen, mens vi følger solen. Derfor flytter månedene seg 11 - 12 dager hvert år i forhold til vår kalender. Fastemåneden, som er den niende måneden kommer til forskjellig tid hvert år. I år har det vært ekstra hardt å faste, fordi den kom midt i varmetiden her. Men det er enda verre når den kommer i regntiden og folk må ut og jobbe på åkeren mens de faster. Jeg tror jo at året er en fast form som gjentar seg for hvert år. Så jeg ble litt satt ut da en mann plutselig spurte: Hvorfor kommer april i varmetiden hvert år og aldri i regntiden? Hvorfor kommer alltid januar når det er kaldt? "Fordi" opplevdes som et lite grundig svar, men det var det eneste jeg kunne komme på i farta.  

Det er ikke så enkelt å avgjøre når en måned starter heller. Tradisjonelt starter måneden når en rettroende muslim iakttar nymånen på himmelen. Derfor kan det ikke presis fastslås når en måned vil starte. For hvem er rettroende nok? Og er det sikkert at han får med seg månen akkurat når den så vidt titter fram første dagen i måneden. Hva hvis det er overskyet den dagen? Lenge fulgte Mali kalenderen satt av Saudi - Arabia. Når de festet der, så festet Mali dagen etter. Men så fant noen ut at Mali ligger noen tidssoner før Saudi - Arabia. Da måtte jo naturligvis alt begynne en dag før her.  

Månen titter så vidt fram. 

"Det var aldri noe problem i vår landsby," sier en av kollegene mine. "Når de så månen, så skjøt de et skudd i luften. Da visste alle at det var ny måned." Full protest fra de andre i gruppa. Sånn var det jo overalt! Men nå med moderne kommunikasjon, så måtte de jo forholde seg til myndighetene. Og hvem er myndighetene? "Problemet er," sier en av våre muslimske ansatte. "Hvem skal vi høre på? Hvis Haidara (leder for en muslimsk bevegelse i Mali) sier at det er fest på onsdag, så kommer garantert Dicko (leder for en annen gruppering) til å gå ut og si at det er på torsdag. Hvem skal vi da høre på?" 

Jeg husker en ettermiddag for flere år siden. Det var i begynnelsen av fastemåneden og jeg var på vei hjem fra markedet i en landsby. Plutselig la jeg merke til flere menn som sto og så opp mot himmelen. De pekte og lo, og gjorde tydelig narr av en mann. Det viste seg at de religiøse lederne hadde erklært begynnelsen på fastemåneden dagen før. En rettroende muslim i en nabolandsbyen hevdet å ha sett gjenskinnet av månen i en elv. Men en mann nektet å begynne fasten. Han hadde ikke sett månen selv, og tvilte på at den hadde vært oppe. Det hadde vært overskyet og mye støv i lufta i flere dager, men denne ettermiddagen var det klart. Og det var helt tydelig at dette ikke var en helt ny måne. Så de andre frydet seg over å kunne avslutte fasten en dag før han som hadde vært for sta til å begynne uten å ha sett det selv. 

Flere naboland feirer i dag, og det har også vært en diskusjon. Siden de er i samme tidssone, så skal det ikke være mulig at månen kommer opp en dag tidligere her enn i Senegal for eksempel. Før festet mange i tre dager, for å være sikker på å få med seg riktig dag. Det er ganske dyrt for samfunnet. En tidligere president, Amadou Toumani Touré (satt av ved kupp i 2012), forsøkte å få litt orden i rotet. Han gjorde det straffbart for kommuner og offentlige kontorer å feste på andre dager enn det som var bestemt av myndighetene. Det skapte mye misnøye i begynnelsen, men det virker som om det er et akseptert system nå. Det er en egen månekomité som må bekrefte at troverdige personer har sett månen. Så tirsdag ettermiddag da vi gikk fra kontoret var det enda ikke klart om det ble fridag på onsdag eller torsdag. På kveldsnyhetene kl 20 kommer nyheten fra Ministeren for religiøse saker. "Den nasjonale kommisjonen for observasjon av månen kan bekrefte at månen er observert tre forskjellige steder i Mali. Den nye månen starter den 12 mai på hele Malis nasjonale territoriet." Så da var det fram med slakterknivene og klart for fest! 


Melding fra ministeren for religiøse saker som blir lest opp på kveldsnyhetene
 og sendt ut på sosiale medier. 

PS Og så har vi jo selvfølgelig det tradisjonelle året, som er noe helt annet! I de fleste kulturer her i Mali, så har månedene helt andre navn. De tradisjonelle månedene følger også månen, men de må ha en eller annen måte å korrigere på, for de følger tegn i naturen og flytter ikke på seg slik som den muslimske kalenderen. Årets første måned er rundt oktober, når risen er moden og regntiden er nesten over. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Agenda 1 river murer ned

Gamle åpne sår