Godt nytt år?


Det er litt stas å få være med opp og hilse på presidenten. 

Forrige uke var jeg sammen med andre religiøse og tradisjonelle ledere oppe på presidentpalasset for å ønske "Godt nytt år!" til presidenten, statsministeren og regjeringen. Jeg var der som del av en gruppe på 20 personer som representere de protestantiske kirkene og misjonene i Mali. 

Da de ringte sent kvelden før, forsøkte jeg å forklare at det strengt tatt er noen år siden jeg satt i styret deres. Men de ville nå ha meg med. Jeg mistenker at de trengte et kvinnealibi. Det var bare en annen dame på benken med de protestantiske kristne. Det var også tynt med hvite der. For noen år siden var vi flere med på disse samlingene. Nå var det bare meg og en katolsk prest som skilte oss ut. 

På vår side var vi dessverre bare to damer. 


Utenfor Koulouba, eller presidentpalasset,
sammen med kollega fra Kamerun, Pierre Moulna. 

Myndigheten trenger litt lykkeønskninger. Presidenten, Assim Goita, tok makten ved et statskupp i august 2020 (eller da fikk han ikke helt makten, så han gjorde et nytt statskupp i mai 2021.) Både Frankrike og land her i regionen har presset på for å få "overgangsregjeringen" til å holde valg så raskt som mulig. Siste frist var i slutten av februar 2022. Etter nasjonale samtaler i desember kom "nasjonen" med en anbefaling om å utsette valgene som skulle vært i februar, med alt fra 6 måneder til 5 år. Det er hvert fall ikke realistisk å holde valg akkurat nå. Regjerningen gikk for det lengste forslaget, og la opp en plan der ny president skulle være på plass i januar 2026. 

President Goita taler i presidentpalasset.
Sist gang jeg hilste på en president, var det ikke så mange skumle militære der.
Foto: Gouvernement du Mali  

Det var litt forfriskende å høre en som er halvparten så gammel som de tidligere presidentene, og som snakket med en helt annen dynamikk om "det nye Mali" som vi skal bygge opp. Og alt det flotte som skal på plass først, slik at en ny president bare kan komme til dekket bord. 

Nabolandene i den Vest-Afrikanske unionen syns ikke det høres noe fint og flott ut med en midlertidig regjerning som blir sittende i 6 år. De syns det virker som om noen ikke har tenkt å gi i fra seg makten. Søndag 9. januar hadde den Vest-Afrikanske unionen et møte der de diskuterte situasjonen i Mali. Resultatet ble at de innførte sanksjoner. De har stengt grensene til Mali og kalt hjem sine ambassadører. De har også stengt pengeflyten til Mali. Malis regjering ble sjokkert over denne uventede, illegale, illegitime og umenneskelige bestemmelsen. (De var sikkert de eneste som ikke så det komme når Unionen i 18 måneder har insistert på at de må holde valg raskt.) De har reagert med å stenge grensene fra sin side også, og kalle hjem sine ambassadører. Samtidig sier de at de er åpne for dialog ... 

Men det er jo vanlige folk som kommer til å merke konsekvensen av sanksjonene. Mali har ingen havn, og de er avhengige av å importere det de trenger via andre land. 70% av matvarene er importert. Selv om nødvendige varer som mat, medisiner og drivstoff er unntatt sanksjonene, så kommer prisene til å øke. I år var det en dårlig regntid i store områder av Mali, i tillegg kommer sikkerhetssituasjonen, som gjør at det er for farlig og utrygt å dyrke i store områder. Mange fikk heller ikke sådd nok, fordi de ikke hadde råd til såkorn, eller fordi såkorn lå stengt inne på en havn på grunn av koronarestriksjoner. Allerede nå trenger 1,3 millioner mennesker i Mali hjelp til mat. Tallet kan komme til å stige opp mot 4 millioner. 

Det blir spennende tider framover. Jeg håper og ber om at samtaler må føre fram og at sanksjonene må kunne bli opphevet. Og jeg håper og ber om ledere med evne og vilje til å styre til det beste for land og folk. Jeg håper og ber om et litt bedre nytt år .... 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Det Erna ikke fikk se

Agenda 1 river murer ned

Gamle åpne sår