Påske med Jesus

Jeg har sett på alle påskeinnleggene på facebook og lest gjennom to norske ukeblad med ekstra påskenummer, og slås av hvor fraværende hovedpersonen er. Det er snø og sol og tur på fjellet, det er sjokolade og egg og kyllinger, strikkeoppskrifter i gult og matoppskrifter med lam. Men ikke et ord om hvor denne festen kommer fra. (Litt urettferdig, for på påskemorgen kom Jesus med inn i bildet, også på facebook). I Mali har påskefeiring ingen lang historie. Det er ikke mange andre tradisjoner som har fått hengt seg på opp gjennom århundredenne. Her er påske en kirkehøytid for de kristne og det er Jesus som er i fokus. 

Tidlig søndag morgen. Folk er sent ute etter å ha festet hele natten,
men noen har alt lagt trommene i sola slik at de kan blir varme
og få den rette lyden til gudstjenesten begynner. 
Påskefeiringen begynner for de fleste kirker lørdag kveld med sang og dans ut i de små timer. Noen bruker muligheten til å evangelisere og viser i tillegg film om Jesu liv eller et teaterstykke.  Vi begynte to dager før.

Skjærtorsdag
En av våre menigheter hadde brukt skjærtorsdag ettermiddag til en dør til dør aksjon, for å fortelle de i nabolaget at kirken finnes og hvorfor vi er her. De hadde delt inn kirkemedlemmene i seks team som skulle dekke området rundt kirka. Et team skulle være igjen i kirken for å be. Merkelig nok ville alle kvinnene be. De syns vel det virket tryggere enn å gå på besøk til folk og snakke om Jesus. Men de ble nærmest tvunget ut, og de var den gruppa som kom sist tilbake, og hadde hatt så mange gode samtaler. Neste gang ville de bruke en hel dag og ikke bare noen timer på ettermiddagen! 

Langfredag
Menighetene våre har felles dåp en gang i året. Det er på langfredag. I år var det 13 personer fra 3 ulike menigheter som skulle bli døpt. Da gudstjenesten startet en time for sent hadde bare 12 personer dukket opp. Men de ble døpt og pastoren la inn over dem at som Jesu 12 disipler, eller som de 12 stammene i Israel, var de utvalgt og skulle nå starte et nytt liv. 

Her er 12 nye som ble lagt til menighetene våre i Bamako på langfredag. 
Etter at gudstjenesten var over og de fleste hadde reist hjem, dukket plutselig den trettene dåpskandidaten opp. Hun hadde vært for sent ute til å slå følge med noen som visste veien og i to timer hadde hun virret rundt i bydelen og lett etter kirken. Pastorene hadde en liten diskusjon seg i mellom, men fant ut at siden jenta var kommet, siden pastorene fremdeles var på plass og dåpsvannet ikke var tappet ut, så kunne man nok døpe sistemann også. 
Første påskedag
Tidlig påskemorgen kom jeg på gudstjeneste. Damene var allerede i gang med å forberede påskemåltidet, som vi skulle spise sammen etter gudstjenesten. Men for mennene var det verre. De fleste hadde sunget lovsanger til rett før morgengry og var litt trege med å komme seg på plass.
Da gudstjenesten begynte var det fremdeles stort sett barn som hadde kommet seg på plass.

Ikke så mange voksne som har kommet,
men barna er i hvert fall klar for en påskegudstjeneste.
Selv om det er en ganske ny kirke, så har de allerede fått et lite ungdomskor opp å gå. Det er ingenting å si på sanglysten, -gleden og -evnen. Dyktige trommeslagere sørger for rytmer som driver sangen videre. 

Vi jobber sammen med en misjonsorganisasjon fra Kamerun, en av misjonærene der er pastor i menigheten og det var han som holdt preken for oss. Og så var det klar for det store høydepunktet. Alle de ulike folkegruppene i menigheten skulle fram og synge påskesanger. Selv om det ennå ikke er en stor menighet fikk vi sang både på bambara, dogon, bobo, minyanka, fulani og norsk. Ikke verst når vi var ca 20 voksne. 

Pastor Pierre holder preken på fransk og blir oversatt til bambara. 

Kvinnene lagde mat under mesteparten av gudstjenesten, men de var ikke lengre unna enn at de kunne hive seg med i sangen, uansett hva slags språk sangen var på. 

Damene i full gang på kjøkkenet...


..og i sangen og dansen. 

Ut på ettermiddagen var alle mette etter et godt måltid mat og trette etter dansen og sangen og det var på tide å dra hver til sitt.

"Må Gud la oss feire påske sammen til neste år i glede og med god helse. Må Gud la oss stå enda sterkere i troen og la enda flere være med på festen!"
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Takker av etter 40 år i Mali

Det Erna ikke fikk se

Det var en merkelig stemning